Stad Oostende luidt het nieuwe schooljaar in met rookvrije schoolomgevingen

Share this:

Stad Oostende ondertekende twee jaar geleden het charter Generatie Rookvrij. Dat mikt op het laten opgroeien van kinderen in een rookvrije omgeving, want zien roken doet roken. De Stad wil hiermee kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken en meeroken. In dat kader worden vanaf 1 september in Oostende ook de schoolomgevingen rookvrij.

De campagne richt zich tot ouders, maar ook tot leerlingen uit het secundair onderwijs. Met signalisatie, flyers en via verschillende communicatiekanalen, wil de Stad iedereen nu al overhalen om niet meer te roken of vapen in de buurt van de schoolpoort.

"Ouders zijn rolmodellen, net als grote broers of zussen. Onderzoek toont aan dat zien roken, doet roken. Daarom willen we hen sensibiliseren over de impact van hun rookgedrag."- Schepen van Welzijn, Natacha Waldmann

Het merendeel van de Oostendse scholen sprong op de kar. De Stad zal de andere scholen in het najaar contacteren om mee te werken aan de sensibilisering rond rookvrije omgevingen. Daarnaast rolt de Stad de campagne ook uit in de Oostendse kinderdagverblijven, kinderopvang, speel- en sporttereinen, bibliotheken en de kinderboerderij.  In eerste instantie is de campagne gericht op sensibiliseren en zullen mensen aangesproken worden op hun gedrag. De signalisatie zal duidelijk maken waar de regels gelden. Vanaf 31 december 2024 zal de wetgeving federaal worden aangepast en worden de rookvrije omgevingen ook wettelijk bekrachtigd. Dan kan de handhaving starten. 

“Het rookverbod geldt altijd, ook buiten de openingsuren van de school. Dankzij de rookvrije schoolomgevingen beschermen we kinderen tegen de schadelijke gevolgen van meeroken én verkleinen we de kans dat kinderen zelf gaan roken”, aldus nog schepen Waldmann.