Stad Oostende en De Letteristen houden tentoonstelling in tuin van woonzorgcentrum Lacourt

Share this:

Stad Oostende wil woonzorgcentrum Lacourt steviger met de wijk vervlechten en de wijkbewoners naar het woonzorgcentrum trekken. Deze zomer kunnen zowel bewoners als bezoekers de tentoonstelling 'Thuis-gekomen' gaan bekijken in de tuin van het woonzorgcentrum en deelnemen aan het project ‘Brieven aan Oostende’. Die gaan over wat het betekent om ouder te worden en je thuis te voelen.

In de zomermaanden zijn zowel de bewoners van woonzorgcentrum Lacourt als bezoekers welkom in de tuin van het wzc voor de tentoonstelling 'Thuis-gekomen'. Die werd samengesteld door De Letteristen, een schrijverscollectief van De Letterie en woordambassadeurs van Stad Oostende.

In de tentoonstelling onderzoeken De Letteristen wat thuiskomen voor hen betekent, met gedichten, foto's, video's en audio. De tentoonstelling loopt van 28 juni tot 31 augustus, telkens van 14.30 tot 17.00 uur in de tuin van wzc Lacourt.  

Brieven aan Oostende en Theater aan Zee

Daarnaast loopt ook het project ‘Brieven aan Oostende’ waarbij schrijver Siska van Daele samen met de bewoners brieven schrijft. Siska maakt deel uit van de Letteristen en gaat voor dit project in gesprek met de bewoners over leven en wonen in Oostende.

"Ik ga op bezoek in Lacourt, organiseer voorleesmomenten en performances met andere Letteristen en verzamel foto’s, handgeschreven of getypte teksten en notities over plekken die de bewoners betekenisvol vinden, binnen en buiten het woonzorgcentrum. Daarmee maak ik dan samen met de bewoners ‘Brieven aan Oostende’.  " - Siska van Daele - auteur, linguïste en onderzoeker in de pedagogiek

Het project vertakt zich ook in Theater aan Zee. 'Ge zijt niet alleen … hier' is een verbindend panelgesprek over ouder worden en je thuisvoelen. An Dours van BlinkOut vzw modereert het gesprek met vier sprekers uit verschillende generaties. Siska van Daele legt er drie brieven voor die ze samen met bewoners van woonzorgcentrum Lacourt schreef. 

Een deel van de plaatsen zijn voorbehouden voor bewoners en familieleden, maar ook als geïnteresseerde kan je de gesprekken bijwonen. Op 6 augustus vindt het gesprek plaats in woonzorgcentrum Lacourt en op 8 augustus in de Boarebreker. Meer info: www.theateraanzee.be.

Beter in 't Westerkwartier vervlecht woonzorgcentrum met de wijk

De tentoonstelling in woonzorgcentrum Lacourt en de samenwerking met De Letteristen vallen onder het wijkverbeteringscontract Beter in 't Westerkwartier, dat er kwam met steun van de Vlaamse Overheid. Met een luik specifiek gericht naar ouderenzorg wordt het woonzorgcentrum Lacourt steviger met de wijk vervlochten en worden de wijkbewoners met verschillende projecten op hun beurt naar het woonzorgcentrum getrokken. Eerder vond in het woonzorgcentrum ook al een tuinfeest voor de wijk plaats, en maakten de leerlingen van de Kunstacademie aan Zee er portretten van de bewoners.