Stad Oostende zorgt voor 26 babyvriendelijke plaatsen verspreid over de stad

Share this:

Stad Oostende maakte een handig overzicht van alle babyvriendelijke plaatsen in de stad. Het zijn 26 locaties waar je als ouder je kind kan verzorgen of voeden of waar je borstvoeding kan afkolven. Zo kunnen ouders die de stad in trekken, in alle comfort voor hun kind zorgen. Sommige plaatsen waren al babyvriendelijk, andere werden volledig opnieuw ingericht voor de kleinsten onder ons en hun ouders.

Op de website van Stad Oostende vind je voortaan een overzicht van 26 babyvriendelijke plaatsen, verspreid over de acht wijken van de stad. Ouders kunnen er terecht om hun baby comfortabel te verzorgen of te voeden en om af te kolven. Met dit project wil de Stad inzetten op comfort voor ouders die met hun baby de stad in trekken en zoveel mogelijk drempels wegwerken.    

Op sommige plaatsen waren er al voorzieningen voor ouders met kinderen, zoals in het Stadhuis. Andere locaties kregen een volledig nieuwe uitrusting, zoals bijvoorbeeld de ontmoetingscentra. Je hoeft trouwens geen bezoeker te zijn van het gebouw. In het zwembad kan je perfect binnenstappen om je kind te verzorgen, ook als je niet gaat zwemmen. Ouders kunnen de locaties herkennen door de stickers die aan de ingang hangen. Er zijn drie mogelijkheden:

- Verzorgen: een verzorgingstafel in het toilet of een afgesloten ruimte.

- Voeden: een plaats waar ouders afgeschermd hun baby kunnen voeden. Zowel ouders die borstvoeding als flesvoeding geven zijn welkom.

- Afkolven: een aparte ruimte die je kan afsluiten om in alle discretie borstvoeding af te kolven. Deze ruimtes zijn voorzien van een stopcontact en stromend water.

Je baby verzorgen of voeden, kan en mag je uiteraard overal doen. De Stad hoopt op deze manier enkel om comfortabele alternatieven te bieden voor wie daar nood aan heeft. Het volledige overzicht vind je op www.oostende.be/baby.

Ouders gaven waardevolle tips

Om te weten wat ouders met baby’s precies nodig hebben, werd een bevraging georganiseerd via sociale media, in de wachtzaal van het consultatiebureau van Kind & Gezin, binnen diverse kinderopvanginitiatieven en tijdens de algemene werking van een aantal partners. Daarop kreeg de Stad 121 antwoorden. Op basis daarvan zorgde de werkgroep van Netwerk Huis van het Kind onder leiding van Inloopteam De Viertorre voor een uitgebreid aanbod aan babyvriendelijke plaatsen.

Ook voor horeca en handelaars

Daarnaast kunnen horeca-uitbaters en handelaars mee op de kar springen, door diezelfde stickers uit te hangen. Ze kunnen daarvoor terecht bij het Economisch Huis Oostende.

"Oostende heeft een hart voor kinderen. We gaan dan ook volop voor een positieve en een rijke leer- en leefomgeving waar gezinnen met kinderen zich welkom en thuis voelen. Met deze actie benadrukken we dat Oostende een stad is waar aandacht is voor iedereen, waaronder ook de allerkleinsten en hun ouders of opvoedingsverantwoordelijken.  " - Natacha Waldmann, schepen van Welzijn en Zorg